събота, 5 март 2016 г.

Сръбска погачица


Вкусна, ароматна и лесна за изпълнение питка!
Благодаря на Лабрекс за рецептата!

Продукти:

  • 250 мл прясно мляко
  • 7 г суха мая
  • 2 с. л. олио
  • 1 яйце - жълтъка за намазване
  • 470-500 г брашно
  • 1 ч. л. сол 
  • 1 ч. л. захар
  • 60-70 г разтопено краве масло

Приготвяне:
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят маята, солта, захарта, олиото, белтъкът и прясното мляко. Замесва се меко тесто. 
Поставя се в купа и се намазва с олио. Купата се шпокрива със стреч фолио и тестото се поставя на топло да втаса.
Разделя се на 14-15 топки, всяка около 50-55 грама.
Всяка топка се разплесква на кръг, потопяват се в мазнината и се подреждат със застъпване в тава с размер 26 сантиметра. 
Питката се оставя на топло да втаса.
Намазва се със жълтъкът, разреден с капки прясно мляко и олио, и се поръсва по желание със сусам.


Питката се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна. 


Да ви е сладко! 

8 коментара:

  1. Браво - страхотно и лесно!
    Супер!

    ОтговорИзтриване
  2. Съвършено мекичка е, Хриси!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, точно такава беше питката, мекичка и ароматна :)
      Прегръдки, мила!

      Изтриване
  3. Като памук е! Неустоима!
    Лека вечер, Христинка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Инче!
      Хубава и успешна седмица! :)

      Изтриване
  4. Ама и името и звучи като умалително на погача, чудна е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси!
      Поздрави и прекрасна неделя! :)

      Изтриване