четвъртък, 2 октомври 2014 г.

Памук хляб в хлебопекарна


Две приятелки като се видят на кафе за какво друго да си приказват освен за готвене...и от дума на дума стигнахме и до памук хляба. Слушах моята приятелка с малко недоверие, но понеже я знам каква добра кулинарка е, като се прибрах в къщи и заредих хлебопекарната.
И, ооо чудо! Получи се ароматен, с хрупкава коричка и мек като душичка. Не искам повече да ви го хваля, направете го и сами се убедете.

Продукти:
  • 130 мл топла вода
  • 130 мл топло прясно мляко
  • 100 мл олио
  • 1 с. л. сол
  • 460 г брашно
  • 2 с. л. захар
  • 1 п. суха мая на д-р Йоткер е по нейната рецепта. Аз ползвам френска мая, която според мен е по-хубава и сложих 2 малки мерителни лъжички. 

Приготвяне:
Затоплените вода и мляко се поставят в контейнера на хлебопекарната. Прибавя се олиото и солта. Изсипва се пресятото брашно (аз не съм го пресявала), поставя се маята и захарта.
Хлебопекарната се настройва да пече на 3 часа с LIGHT (за светла кора) на препичане.
След като хляба стане готов желателно е да се извади веднага от хлебопекарната.


 Да ви е вкусен памук хляба, както на нас всеки ден!:)

Това е френската мая, която аз използвам.


...и брашното



Все повече хора предпочитат да си пекат домашен хляб и поради големият интерес на рецептата искам да споделя моите впечатлиния.

  • Печенето на хляб зависи от вида хлебопекарна. При различните хлебопекарни се получава и различен резултат от една и съща рецепта. Има хлебопекарни, при които на програма за 1 час и 30 минути се получава много хубав хляб. Моята хлебопекарна е много стара ,,Аляска'' и при нея на тази кратка програма не се получава хубав хляб. Така, че трябва да пробвате на коя програма ще получите вашият хляб.
  • Друго, което съм забелязала, че хлебопекарната се влияе и от темпетатурата на въздуха. Моята хлебопекарна стои в едно странично помещение, което през зимата е студено. По една и съща рецепта като пека през лятото, хляба опира в стъклото и се налага да намаля маята, и обратно през зимата леко увеличавам маята.
  • Хубавият хляб става и от хубаво брашно. Аз си купувам брашно от Лидъл, на което напълно ме задоволяват неговите качества. Всички питки и хлябът ги правя с това брашно. Изделията са бели и с много добри вкусови качества. От един пакет брашно правя два хляба и поради тази причина малко трансформирах рецептата за памук хляба. (за по-голямо удобство). Ето и рецептата:
150 мл вода
150 мл прясно мляко
100 мл олио
500 г брашно
1 с. л. сол (равна)
1 с. л. захар (равна)
2 малки мерителни лъжички суха мая

Хлябът се приготвя по описаният по-горе начин.

  • Преди да започна да пека памук хляба, приготвях тази рецепта: 
330 мл вода
2 големи мерителни лъжици олио
1 малка мерителна лъжичка сол
500 г брашно
1 малка мерителна лъжичка захар
2 малки мерителни лъжички суха мая

Продуктите се поставят в хлебопекарната по изброеният начин. Хляба се пече на средна коричка.

Всички рецепти са за 1 кг хляб и съответно хлебопекарната се настройва за тази програма. 
  • По която и рецепта да си приготвяте хляба, трябва да знаете, че няма нищо по-хубаво от домашно приготвен топъл и ароматен хляб. 
Пожелавам ви успех и ако мога с още нещо да ви помогна, питайте.  


182 коментара:

  1. олиото не е ли много?? 100 мл??

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз си помислих, че олиото е много, но не е. Рецептата е подобна на памук пагачата. Действайте смело! Правих хляба вече два пъти и се получи превъзходен.

      Изтриване
    2. Здравейте! Рецептата е страхотна! Невероятвн хляб се получи нищо не в повече правете не се притеснявайте!

      Изтриване
    3. Рецептата за какъв грамаж хляб се отнася?

      Изтриване
    4. Написала съм в публикацията, че рецептите са за 1 кг хляб.

      Изтриване
    5. Рецептата Ви е прекрасна.Благодаря за споделения опит. Вече цяла година я приготвяме у дома, без грешка. Безспорно най-добрата рецепта за хляб в хлебопекарна, която съм правила.

      Изтриване
    6. Много се радвам, че вашето семейство се наслаждава на домашно приготвен хляб по моя рецепта!

      Изтриване
  2. Брашното не е ли много малко,на 260 мл.те4ност +100мл.олио само 460гр.брашно

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен! Бях много скептично настроена спрямо рецептата, но след като я пробвах си промених мнението. От години пека хляб в къщи и ако не е хубава рецептата няма са я публикувам.

      Изтриване
  3. А дали ще стане с жива мая?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Нели! Не съм правила хляба с жива мая, но след като памук погачата се прави с жива мая, би трябвало и с нея да стане хляба.

      Изтриване
    2. Става и с жива мая,аз сложих 10гр.на 420гр брашно по друга рецепта за същия хляб, а вода,олио и мляко по 120мл,сол и захар по половин супена лъжица.Само маята трябва предварително да я разтворите с част от водата и ч.л захар!Успех !!!

      Изтриване
    3. Здравей, Ирина! Радвам се, че сподели в моя блог и твоята рецепта за хляб! Аз още не съм пробвала със жива мая и нямам поглед върху това. Ще пробвам и аз с прясна мая. :)

      Изтриване
  4. Може ли да ми пишете с каква вместимост е хлебопекарната Ви , понеже моята е за 1.100кг. и току що приготвих рецептата. В момента дори се меси , но ми изглежда малко като количество. Притесненията ми са ,да не би да повлияе това на печенето , спазих всичко според рецептата и указанието,и ще видя резултата на финала.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моята хлебопекарна е с вместимост за 1 кг хляб. Доста е стара, не е и маркова :), Аляска, но ми върши работа. Всеки ден получаваме вкусен и топъл хляб. И което е най-важното - знаем какво ядем :)

      Изтриване
    2. Анонимен, ще се радвам, ако споделите резултата.
      Хубав ден!

      Изтриване
  5. Хриси, ще ми позволиш ли да си отчупя парченце? Направо е грях да се сложи нож в тази мекичка вкусотия. :) Прекрасен е хлябът ти!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, за теб бих изпекла и цял хляб...и да си чупиш от него, и да си мажеш с масълце и ръсиш с шарена солчица! :)))

      Изтриване
  6. Охооо, моят хляб се получи и дори още топъл, топъл не му устояхме и го нападнахме. Аз уверичих лека дозата на брашното понеже ми се стори , че тестото остава като за торта ( по - рядко ми се стори) но това е може би нормално при мен , понеже аз живея в Дания и още когато пристигнахме и започнах с правене на хляб, винаги ми ставаше клисав и не така добър , въпреки че в България беше превъзходен . Накрая разбрах, че е от брашното. Започнах да слагам по малко над дозата и се получи. Още от България си обожаваме домашния хляб и тук така си продължаваме традицията. Днес отново ще е на дневен ред новата ни рецепта, за която искрено благодарим цялото семейство. поздрави от Дания и прекрасни почивни дни!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи! Радвам се, че хляба много ви е харесал!
      Хубаво е човек дори и далеч от родната си страна да запазва традицията установена в Родината си!
      Поздрави и от България на цялото ви семейство!

      Изтриване
  7. Олиото не е ли множко?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен!
      Олиото не е много, писала съм в предишните коментари моето впечатление за хляба. Може да прочетете и мнението на хората които са го направили.

      Изтриване
    2. Аз също потвърждавам , че не е много олиото. Тук в Дания не готвят с олио, а със специална мазнина за готвене , нещо като течен маргарин и аз поставих не олио, а такава мазнина. Ползвам на марката Бесел. Хляба наистина е страхотен и от както направих за първи път и вече всеки ден у дома семейството ме карат да зареждам хлебопекарната с продукти за точно тази рецепта.

      Изтриване
  8. ПОЛУЧИ СЕ НЕВЕРОЯТЕН ХЛЯБ НО ИСКАМ ДА УВЕЛИЧА ГРАМАЖИТЕ ЗА ПО ГОЛЯМО КОЛИЧЕСТВО ПО ТАЗИ РЕЦЕПТА СТАНА МАЛКО ХЛЕБЧЕ МОЛЯ НЯКОЙ ДА МИ ПОМОГНЕ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, зарадва ме! И ние в нашето семейство сме на мнение, че се получава невероятен хляб, дори и на другият ден е много хубав.
      Като искаш по-голям хляб увеличи дозата на всички продукти с още половина, цялото количество да стане 1 доза и половина.
      Хубава вечер и сподели какво се е получило!

      Изтриване
  9. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте!
    Няколко пъти правех хляб по тази рецепта и въпреки , че беше много вкусен , все нещо не ми достигаше , за да кажа това е моя хляб 😏.
    Днес реших да променя мъничко рецептата и се получи разкошен хляб по мой вкус.. Промених захарта , вместо 2 с л сложих 1/2 кафена лъжичка и вместо 100 мл олио сложих 50 .
    Обичам хрупкава коричка затова настроих програмата за цвят на кората на 3 ..е получи се моя хляб..
    Благодаря за вкусната рецепта ! 😇

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Вели! Много се радвам когато се импровизира с дадена рецепта. Аз също почти винаги променям дадената рецепта по наш вкус. Всеки ден пека хляб и ще пробвам твоята рецепта. Ще споделя резултата.
      Поздрави!

      Изтриване
  11. Христина - хляба е невероятен. Аз имам много рецепти за хляб във хлебопекарна, но тази е най сполучлива. Благодаря ти!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Анонимен! От години пека хляб в къщи, пробвала съм много различни рецепти, но наистина тази рецепта е една от най-вкусните.

      Изтриване
  12. добре е да се споменава източника за рецептата !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Емо, източника съм го споменал - една приятелка, която не пожела да и' напиша името. Ако съм пренебрегнала някой, съжалявам и ако някой има претенции за автор на рецептата да ми напише и ще променя източника.
      Хубава вечер!

      Изтриване
  13. Emil Savchev Готина рецепта!
    2 октомври в 18:30 · Харесвам · 3
    Hristina Koleva Емо, благодарение на теб, вече ще пека и памук хляб В най-скоро време ще се похваля и с памук питка
    3 октомври в 02:06 · Харесвам · 1

    ОтговорИзтриване
  14. Привет Христина, рецептата ми хареса като идея. Аз ползвам само хлебопекарна за хляб. Но имам един въпрос..... при настройката на машината за какво количество ползваш ( 0.500; 0.750; или 1 кг) ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Настройката при която пека хляба е за 1 кг.
      Успех!

      Изтриване
  15. Значе казваш от приятелка е рецептата , интересно ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Емчо защо ли не е отговорила Христина на питането ти???

      Изтриване
  16. искам да попитам за кило ли е рецептата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен! Не съм теглила хляба в готов вид, но го пека с настройка за 1 килограм.

      Изтриване
  17. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  18. Привет Хриси!!!!!Искам да ВИ се извиня за коментара си който грешно съм го публикувала във вашият блог.Наистина съжалявам!Още веднъж моля за извинение

    ОтговорИзтриване
  19. Хриси, отдавна търся да си закупя френска мая. Сподели , моля от къде си я купи ? Невероятна е .....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ваня, незнам къде живееш, но в Габрово аз я купувам от Булкарто. Понеже от там се снабдявам с нея и не съм обръщала внимание къде на друго място я продават.

      Изтриване
    2. Какво е това Булкарто ? Извини ме за невежеството .Иначе съм от Велико Търново. :)

      Изтриване
    3. Булкарто е магазин. Намира се, като влизаш в Габрово от Търново и завиваш надясно, когато стигнеш бензинистанцията на Петрол. Отива се към бившето ОПСО. Дано съм ти обяснила разбираемо :)
      Хубав ден!

      Изтриване
    4. Благодаря, мила :) Имаме какви ли не вериги магазини, но за такъв не съм чувала . Ще потърся пак тук , ако не открия май ще се ходи до Габрово :)
      Хубав ден и на теб !

      Изтриване
  20. Отговори
    1. Здравейте, Кръстинка! Хляба го пека на 1 програма!

      Изтриване
    2. Здравейте! Може ли да кажете за двете мерителни лъжички,какво количество е това?

      Изтриване
    3. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    4. Здравейте! Претеглих 1 с. л. сол и везната показа 15 грама.

      Изтриване
  21. Здравей Хриси, днес случайно попаднах на твоето местенце и съм очарована от атмосферата при теб!!
    И аз имам много отдавна хлебопекарна, и моята е Аляска, и аз я използвам постоянно (даже, ако мога да кажа доста жестока експлоатация), и съм ужасно доволна, но след като прочетох твоята рецепта за този памук хляб осъзнах, че точно такъв не съм правила! Това го разбирай, че ВЕДНАГА ще се пробва :). Сигурна съм, че това ми посещение при теб няма да е последно и че ще намирам още хубави предложения, които да опитвам и в моята кухня!!
    Поздрави и приятен ден!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла, Руми!
      Много е радващо да прочетеш такива мили думи, и то от толкова добра кулинарка, като теб!
      Надявам се и занапред да ти харесат моите предложения!
      Хубав утрешен ден!

      Изтриване
  22. невероятно! първият ми хляб - и той отличен

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че си получила отличен хляб :)
      Поздравления!

      Изтриване
  23. машината е tefal и времената, които са дадени в книжката за различните програми се различават много от времената на дисплея на машината за различните програми. Не знам дали машината не е дефектна, или таблицата в книжката е грешна, но ххлябът стана прекрасен на програма за традиционен хляб с 3-та степен на препичане на коричката. ДАНО НЕ Е СЛУЧАЙНО :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, различните хлебопекарни правят и различен хляб. Така, че трябва да пробваш докато си хванеш някоя рецепта, която е добра за твоята хлебобекарна. След като с тази рецепта е станал хубав хляб, това не е случайност и продължавай да си печеш хляба така.

      Изтриване
  24. Христинке, след като имаш толкова хубави реццепти, нямаш ли някоя рецепта за козунак в хлебопекарна? Нямам идея на коя програма се прави...Ще ти бъда благодарна ако споделиш някоя :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, козунак само съм месила в хлебопекарната и след това съм го оформяла на ръка, поставяла в подходяща тавичка и пекла във фурната.
      Ако направен по този начин козунак те интересува, след празниците ще приготвя и ще го публикувам. :)
      Весели и щастливи празници!

      Изтриване
  25. Благодаря и ти желая весели празници и здраве за цялото семейство.
    Друг въпрос , който ме вълнува е дали към този памук хляб може да се слагат добавки- сусам... или бяло сирене за да стане нещо като тутманик. Но не знам кога да се добави сиренето и дали няма да развали хляба

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, в хляба могат да се добавят семена, които се слагат в самото начало, още с брашното. Имам една приятелка, която е слагала нарязани маслини, настърган морков и подправки. Тези неща ги поставят, след като омеси малко машината и започне да писука и тогава се прибавят. За сирене немога да ти кажа, но пробвай и сподели резултата. Дано съм ти била полезна. :)
      Благодаря ти за пожеланията, и вие да сте живи, здрави и щастливи!

      Изтриване
  26. Честита Коледа на всички! Бъдете здрави и щастливи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита Коледа и на теб, Еви!
      Много щастие, светли дни и благоденствие пожелавам на теб и твоето семейство!

      Изтриване
  27. Памук хлябът става и със сирене и масло, вместо олио. Прилича на тутманик :-) Ако се слага сирене, трябва да се редуцира солта и мазнината.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Еви за споделеното! Непременно ще пробвам рецептата със сирене и масло.

      Изтриване
  28. Благодаря на всички за рецептите и препоръките, давате ми кураж отново да се навия и да пробвам моята хлебопекарна, с две бъркалки, купих я с много радост преди 2 години. Във всички рецептите от инструкцията е посочено и сухо мляко, което оскъпява хляба и след като ми дадоха още десетина различни рецепти, все неуспешно изпробвани, желанието ми се изпари. Вие ми дадохте кураж да опитам поне веднъж, пък каквото стане!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлинче, че твоята хлебопекарна е много хубава, така че би трябвало да се получи и много добър хляб! Освен този хляб, правя и само с вода и той е много хубав. Нека да минат празниците и ще си обновя публикацията! Весели празници!

      Изтриване
  29. Днес го направих и определено мога да кажа,че това е моят хляб! Благодаря за споделената рецепта и желая на теб и цялото ти семейство весели празници и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Янулка за хубавите пожелания!
      Радвам се, че хляба ти е харесал!

      Изтриване
    2. Искам да направя хляба, но не знам на колко грама се равнява 130 мл. прясно мляко. Може ли някой да помогне?

      Изтриване
    3. ...но защо са ти необходими грамовете на млякото. Щом искаш да направиш хляба, значи имаш и мерителна чаша в милилитри. И все пак претеглих 130 мл мляко и тежеше 160 грама.
      Поздрави и успех!

      Изтриване
    4. Благодаря! Работя с везна и нямам мерителна чаша.

      Изтриване
  30. Az polzvam sushtata recepta ot godini i sushto cum mnogo dovolna.Hlqba stava napravo dushichka.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че сте доволни от рецептата и много е хубаво, че споделихте!
      Поздрави!

      Изтриване
  31. Здравейте , от 1 седмица имам хлебопекарна и все още съм нов в приготвянето на хляб пробвах различни рецепти но всеки път хляба не се издува ами хлътва ... използвам мая др.йоткер( зелена) и слагам всеки път 1 пакетче ... тук видях че се слага 2 лъжички суха мая ... това чаена лъжица ли е ( питам защото като сложа 2 ч.л. мая остава още 1 ч.л. от цялото пакетче а на него пише 7гр. ) като брашно използвах 2 вида ( софия мел и още 1 но не знам каква е точно беше)
    сега правя хляб по рецептата която г-жа Колева с 500гр брашно и по 150гр мляко и вода ... престраших се да сложа маслини ( по-препоръка на колега ) но сложих 5гр мая ...т.е. не цяло пакетче .. ако не стане ще пробвам оригиналната рецепта ...
    а за това че не стои бухнал хляба някаква идея ? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. [img]http://s15.postimg.org/sjv9hrh9j/IMG_20150202_175635.jpg[/img][/url]

      Мисля че на пръв поглед се получи доста сполучлив хляб ... на този етап само коричката която остана на бъркалката опитах но беше вкусно ... мерси за рецептата изглежда ще продължа да правя този хляб

      Изтриване
    2. http://postimg.org/image/sjv9hrh9j

      Изтриване
    3. Радвам се, че сте харесали хляба и се е получил сполучлив!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  32. Здравейте! Както по-горе писах в публикацията различните хлебопекарни, правят различен хляб. Моите наблюдения са за продуктите, които аз използвам, и те са с френска суха мая и брашно от Лидъл. Маята я меря с малката мерителна лъжичка, която се продава, заедно с хлебопекарната. Ако направите хляба по моята рецепта сложете цялото пакетче мая (на д-р Йоткер). Пробвайте с различни брашна. Аз съм най доволна от брашното на Лидъл. Първо си хванете сполучлива рецепта за хляб и тогава пробвайте с различни добавки, като маслини и семена. Успех и споделете резултата!

    ОтговорИзтриване
  33. Благодаря за рецептата! Получи ми се! :) Всички у дома харесаха хляба!
    Аз вместо олио сложих зехтин. И малко повече захар. Брашното ми е от мелницата, на която най-често ползваме, но следващия път ще взема на ЛИДЛ.
    Много вкусен !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за доверието! Радвам се, че ви е харесал хляба.
      Винаги може да се трансформира рецептата по вкуса на консумиращите.
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  34. Просто страхотен,получи се невероятен,благодаря за страхотната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  35. Страхотен хляб стана :) Мнооого благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  36. Направих точно по рецептата и стана великолепен!

    ОтговорИзтриване
  37. Благодаря за страхотната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  38. Моята хлебопекарна е на gorenje с вариант за 900 гр. и 1200 гр. хляб. За колко да я пусна - 900 или 1200?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се извинявам за късният отговор, но сега видях коментара.
      Пуснете хляба (ако вече не сте го направили :)) на вариант 900 г.

      Изтриване
  39. Здравейте! Савка Борисова съм. Направих хляба по рецептата със 150мл прясно мляко и т.н. на програма 2.41 часа. Стана чудесен само 1 с.л. без връх сол според мен му дойде в повече. Благодаря за споделената рецепта. Успех Ви желая.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Савка!
      Радвам се, че хляба ви е харесал, а колкото до солта, наистина е по-добре да се намали малко. Нали трябва да приемаме в организма си по-малко сол.
      Поздрави!

      Изтриване
  40. страхотен хляб се получи благодаря за рецептата

    ОтговорИзтриване
  41. Здравейте Хриси. Бихте ли ми казали кое брашно като марка взимате от лидл, моля. Аз съм в Испания и немога да си олуча марката брашно. От три дни се мъча с моята хлебопекарна. И съпруга ми само ме майтапи, че с машината не става готвач от мен.

    ОтговорИзтриване
  42. Здравейте Хриси. Бихте ли ми казали кое брашно като марка взимате от лидл, моля. Аз съм в Испания и немога да си олуча марката брашно. От три дни се мъча с моята хлебопекарна. И съпруга ми само ме майтапи, че с машината не става готвач от мен.

    ОтговорИзтриване
  43. Здравейте Хриси. Бихте ли ми казали кое брашно като марка взимате от лидл, моля. Аз съм в Испания и немога да си олуча марката брашно. От три дни се мъча с моята хлебопекарна. И съпруга ми само ме майтапи, че с машината не става готвач от мен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Брашното от Лидл е бяло пшенично тип 650, опаковката му е оранжево-кафява :) Много съм доволна от това брашно. Всичките ми питки са направени с него :)
      Поздрави и успех!
      (ще снимам пакета и ще сложа снимката за по-добра ориентация)

      Изтриване
  44. Хриси, тази вечер ще пробвам твоя хляб, НО имам въпрос: 1 с.л. сол и 2 с.л. захар не са ли много??? Питам, защото в моята хлебопекарна от 900г/максимум/ рецептите винаги са били 1ч.л. сол и 1 с.л. захар. Ползвам мерителните лъжички към машината.
    Мога ли вместо вода да пробвам само с прясно мляко?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен!
      Приготвям хляба по тази рецепта вече доста време и на нас ни харесва хляба направен по този начин. От коментарите на читателите разбирам, че и на тях хляба им харесва, но ако имате съмнение относно количеството на захарта и солта, ги сложете по Ваше усмотрение.
      Не съм правила хляба само с прясно мляко, но предполагам, че няма да има проблем.
      Поздрави и успех!

      Изтриване
  45. Здравейте! Моля ви, ако някой има хлебопекарна Аляска да ми изпрати книжката, че моята я изгубих. Благодаря.
    kkolev69@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  46. Моля дайе рецепти за обикновен хляб в хлебопекарна или напишете къде, в кой разделдаяпрочета, благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен!
      Прочетете цялата публикация и ще видите рецетата за обикновен хляб в хлебопекарна (без прясно мляко).

      Изтриване
  47. С интерес чета мненията, но искам да запитам г-жа Колева брашното Castelo
    действително ли е тип 650, а не е грешка ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Брашното, което използвам от доста време за хляба и за всички питки в блога е Castelo тип 650 (пакета, който е на снимката).

      Изтриване
    2. Много Ви благодаря, тъкмо тази седмица има оферта в лидл! Всичко добро Ви пожелавам да се случва в блога!

      Изтриване
  48. Мога да ви предложа едно лесно решение за справяне с температурните разлики (и аз имах същия проблем). Изплаквам с вряла вода тавичката на хлебопекарната преди да сложа продуктите (когато е студено).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за хубавата идея! Ще се възползвам от нея!
      Весел уикенд! :)

      Изтриване
  49. Здравейте!
    Благодаря за споделената рецепта и всички съвети! Купих хлебопекарна, марка Карфур, преди много време и нито веднъж не ми се получи читав хляб. Пробвах какви ли не рецепти и се отказах. Сега и дадох втори шанс на машинката с вашата рецепта, и засега това, което се вижда през прозорчето, изглежда уникално добре! Чак не мога да повярвам...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че съм полезна! Точно за такива коментари си заслужава отделеното време за снимки и публикации, които правя.
      Благодаря от все сърце! :)

      Изтриване
  50. Здравейте!
    Аз много съм доволна от рецептата, но едно не ми харесва хляба винаги ми опира в стъклото.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Галя!
      Намали малко маята и хляба няма да ти опира в стъклото.
      Хубава неделя! :)

      Изтриване
  51. Здравейте. В трансформираната рецепта захарта вече е 1 с.л., кое е правилното?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      В процеса на направа на хляба съм трансформирала рецептата за 500 г брашно и понеже за вкуса на нашето семейство хляба малко ни сладни в повече съм намалила захарта. Предложението и мнението изразено тук е мое, но решението по коя рецепта да си направите хляба е Ваш. Поздрави и весел празник!

      Изтриване
    2. Благодаря. Весел празник и на Вас!

      Изтриване
  52. Здравейте,искам да попитам , дали някой от вас е правил солен кекс в хлебопекарна или нещо по-различно от хляб например

    ОтговорИзтриване
  53. Пробвах няколко рецепти за хляб,но твоята рецепта се оказа най-добра.
    Тази вечер отново заредих хлебопекарната!
    Благодаря за чудесната идея за пухкав хляб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Еви, че хляба ви е харесал!
      Благодаря ти за доверието! :)

      Изтриване
  54. Здравейте, направих тази рецепта и резултата е наистина УАУУУ!Не сме си правили по вкусен хляб!Благодаря за споделената рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Елена!
      Много ме зарадваха вашите думи :))
      Благодаря!

      Изтриване
  55. Благодаря за споделената рецепта!Хляба се получава страхотно,пропорциите са точни.Препоръчах рецептата и на приятелките си,които също се очароваха от вкуса :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че съм била полезна!
      Хубава неделя! :)

      Изтриване
  56. Може ли да поясните на коя програма се пуска хляба? Моята хлебопекарна е TEFAL Bread of the World PF6118 и има доста програми за хлябове... (обикновео пускам на 8-ма програма - "хляб без кори" така се казва програмата). При вашите хлебопекарни имат ли наименования самите програми?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Костадин!
      Хлябът го пека на 1-основна програма, която е за бели хлябове.

      Изтриване
  57. Невероятна рецепта и уникален резултат! Направих го точно както е описано и всички сме много доволни! Благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
  58. Здравейте, направих хляб по вашата рецепта и наистина е невероятен. Спазих точно рецептата. Имам само една забележка хляба стана много солен. Следващия път ще намаля количеството сол.

    ОтговорИзтриване
  59. Zdraveite i az re6ix da probvam va6ata recepta v momenta se mesi....6te vi pokaja rezultata sled kato e gotov xlqba...

    ОтговорИзтриване
  60. Здравейте, това е втората рецепта, която реших да пробвам в новата ми хлебопекарна :) /първата бе от книжката към нея/, но докато търсих в нета какво би ми допаднало и прочетох тази прекрасна рецепта и вече няколко пъти пробвах варианти. Моята машина е за 0,9/1,200кг, но з часа е за 1,200 и така даже не опира до стъклото, а набухва страхотно, пробвах и само вода 300мл и стана много хубав, дори от млякото още повече сладни. Вкъщи обичаме хляба да си е солен и слагам пълна лъжица сол и по- малко равна захар. Също пробвах и на бързата програма за 2 часа, стана перфектен. Това е от мен. Поздрави Елена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, благодаря за споделените резултати и доверието към мен!
      Поздрави!

      Изтриване
  61. Добър вечер Хриси правя тази рецепта от три години откакто живея в чужбина ,става всеки път страхотен но имам една молба.Сега си купих пекарна с по голям капацитет-1300 може ли мерителните еденици за 1300 кг.Много благодаря.Пробвала съм много но този се харесва от моето семейство.

    ОтговорИзтриване
  62. Уникална рецепта за невероятен хляб!!! Ще следя и други, публикувани от вас рецепти! До този момент са ми се получавали различни експерименти с хляб, но този няма аналог!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че съм била полезна и рецептата ви е харесала! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  63. Здравейте Хриси! Вчера попаднах на вашата рецепта и веднага я направих. Получи се уникално вкусен хляб. Много благодаря :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Blagy.V!
      Много се радвам на споделените мнения за това, което публикувам!
      Благодаря и хубава вечер! :)

      Изтриване
  64. Здравейте. Имам тефал пейн дор. Още се уча да меся с него. Бих искала да направя вашата рецепта , но за 500 гр хляб. Наполовин ли трябва да намаля всички пропорции?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Опеченият хляб няма точно 1 кг. Получава се между 800-900 грама, така че според мен направете хляба с 1/3 от продуктите.
      Поздрави и успех!

      Изтриване
  65. Здравейте!
    Днес попаднах на Вашата рецепта и реших да опитам.Получи се добре, но само отгоре остана блед.Иначе отвсякъде се получи чудесна кора.Не знам как да прикачя снимка.Благодаря много.
    Ако имате и рецепта за хляб от лимец брашно, моля Ви да ми напишете пропорциите.Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Радвам се, че хляба ви е харесал. Печенето зависи от хлебопекарната и програмата, която е зададена.
      Снимка може да качите във фейсбук страницата ми.
      Хляб с брашно от лимец не съм правила, така че немога да Ви дам рецепта.
      Поздрави!

      Изтриване
  66. Здравейте! В момента правя Памук хляба, но ми се струва много твърдо тестото. Така ли трябва да бъде или да му сложа малко вода?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      При това съотношение на течност и вода няма как тестото да е твърдо :(
      Явно имате някаква грешка при измерване на продуктите.

      Изтриване
  67. Хриси,
    благодаря ти за чудесната идея, за изпичането на памук хляб в хлебопекарна!Години наред стои хлебопекарната в мазето, защото предпочитам да си правя хляба ръчно, но твоето прекрасно предложение ме накара да е изкарам от мазето и да пробвам.
    Изобщо не съжалявам, защото хляба стана много пухкав, наистина мек като памук и с много вкусна коричка!
    Благодаря ти още веднъж за страхотната идея и рецепта!
    Може да надникнеш и при мене за да видиш как се получи:
    https://lecker-mit-gerim.blogspot.de/2018/01/fluffiges-dinkelbrot-aus-dem-backautomat.html
    Прегръдки и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, много се радвам на хубавата оценка за хляба, от такава добра кулинарка!
      Благодаря ти!
      Непременно ще погледна рецептата в твоя блог.
      Поздрави и усмивки! :)

      Изтриване
  68. Уникална рецепта! Машината ми стоеше в шкаф от 2008г. Попаднах на твоя блог преди 3 г , и реших да и дам шанс. От тогава не прескачаме ден.
    Правил съм хляба с зехтин, слънчогледово, орехово масло и все е много вкусно.
    Рецептата носи на всякакви добавки. Хляба с пържен лук е чууудо. Правил съм го и с различни семена, като слънчогледови тиквени ленени, печени орехи, бадеми и лешници които смилам и добавям. Градинарския вариант със сушени и нарязани миксове + нарязани сушени домати в зехтин, ммм. И моят фаворит : вместо с растителни масла, го правя със 100мл. свинска мас ( пече се в момента :-)
    Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ме зарадва коментара ти, благодаря за високата оценка и за споделените варианти!
      Непременно ще пробвам да направя хляба с добавките. Така моето семейство ще получи нещо различно и вкусно.
      Хубава вечер! :)

      Изтриване
  69. Здравейте! Хляба е страхотен,вече три пъти го правя и свършва почти веднага.Машината я ползвах само за тесто,защото имах няколко неуспешни опита за хляб и се отказах.Но оня ден реших пак да пробвам и видях тази рецепта-страхотна рецепта,по-вкусен хляб не съм яла! Благодаря за рецептата! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Вили!
      Радвам се, че съм била полезна и сте останали доволни от хляба!
      Поздрави и слънчево лято! :)

      Изтриване
  70. Благодаря за рецептата. Най-после намерих своя хляб!

    ОтговорИзтриване
  71. Благодаря за рецептата от тестото стават и вкусни мекици

    ОтговорИзтриване
  72. Пробвах днес рецептата и хлябът стана божествен. Вкусен, на конци се къса...стои леко мазничък като тутманик. Та се чудех ако добавя и малко сирене..дали ще се получи??? Или сиренето ще загори? Някой пробвал ли е?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ваня, за доверието! По мое наблюдение доста хора правят хляба и са много доволни. Сирене не съм слагала директно в тестото, но няма нищо лошо да пробваш и да споделиш резултата.
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  73. Пробвах сирене,но то се размаза и съвсем изчезна в готовия хляб

    ОтговорИзтриване
  74. Хриси смяташ ли, че ако в рецептата брашното се смеси 50/50 бяло с пълнозърнесто, ще се получи приличен хляб? Може би ще е нужна повече мая?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм правила тази рецепта с 50/50 бяло с пълнозърнесто и не мога да кажа със сигурност какъв хляб ще се получи, но моето мнение е, че не е необходимо да се увеличава маята.

      Изтриване
  75. Здравейте, извинявам се за въпроса но какво количество е 2 малки мерителни лъжички? Предварително брагодаря за отговора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет! Хлебопекарните вървят в мерителна лъжичка, която от едната страна е по-голяма, а от другата е по-малка. Имам предвид точна тази лъжичка. Хубав ден!

      Изтриване
  76. Много странно този хляб ставаше прекрасно до преди 6 месеца. От тогава все бухва на половина. И брашното сменях и маята и все същия резултат

    ОтговорИзтриване
  77. Христина - хляба е невероятен. Пробвал съм други рецепти за хляб във хлебопекарна, но тази е най сполучлива. Благодаря Ви!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за хубавите думи! Много се радвам, когато моите последователи са доволни!
      Поздрави!

      Изтриване
  78. Стана добър, но беше солен!Трябва да се слага 1ч.л. сол а не една супена...

    ОтговорИзтриване
  79. Здравей, Хриси! Съвсем зелен съм в тая работа, но рецептата стана от раз! Много, много хубав хляб се получи! Благодаря от сърце за хубавата рецепта и успех на всички "хлебари" в групата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей!
      Много се радвам на отзивите за моите публикации! Благодаря! Радвам се, че хляба се е харесал на семейството!
      Поздрави!

      Изтриване
  80. Подобна рецепта съм си измислил и аз:

    1бр. яйце + прясно мляко до 300мл обща течност
    50г масло
    7г суха мая
    500г брашно тип 500
    1 1/2 мерителни лъжици сол
    2 мерителни лъжици захар

    Често смесвам 35% пълнозърнесто + 65 % бяло , получава се супер.До сега не съм пробвал с по глутеново брашно (650 или 800) , скоро ще тествам.

    ОтговорИзтриване
  81. Здравейте!:)
    Бихте ли споделили рецептите към тази хлебопекарна?
    Взех си използвана хлебопекарна Аляска, но към нея няма рецепти нито инструкции
    Много искам да изпробвам всички възможности и да зарадвам децата с вкусни хлебчета. Много ще съм Ви благодарна ! <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам, че не мога да бъда полезна! Доста години използвах тази хлебопекарна, но накрая я ,,пенсионирах" и не пазя книжката към нея.

      Изтриване
  82. Здравейте днес си купих хлебопекарна и утре започвам с тази рецепта на Хриси.

    ОтговорИзтриване
  83. Здравейте,
    Огромни благодарности за рецептата!
    Правя хляба вкъщи от две години по нея и това е най-прекрасния хляб, който съм правил. Пробвал съм и други рецепти, но все нещо не ни допада. По тази хлябът става пухкав и с прекрасен загар.
    Нашата хлебопекарна има 900 гр. и 1200 гр. Аз винаги използвам програма за 900 гр. и най-светла коричка (при нашата хлебопекарна са 3 нива)
    Най-често ползвам суха мая на Йоткер, но съм пробвал и с други (френска, Македонска) все се получава.
    Може и с прясна мая. Аз слагам 1/3 от 40 грамово кубче. Разтварям я в топлата вода и я слагам първо нея със захарта, млякото и олиото. После брашното и на края солта. Трябва да се знае, че солта деактивира маята и трябва да се слагат възможно най-далеч при зареждане на продуктите.
    Най-важно обаче е брашното.
    Купувал съм няколко пъти разни видове брашно с които, спазвайки рецептата, хлябът не става. Не бухва, става на тухла. Вземам си от изпитана марка брашно и всичко е ОК.
    Бъдете живи и здрави и се радвайте на празниците с прекрасния хляб, изпечен по тази чудесна рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Съдечни благодарности за обстоятелственият коментар! Всяко едно споделяне и мнение е не само полезно за мен, но и за всички мои последователи.
      Весели, споделени и уютни празници!

      Изтриване
  84. След няколко несполучливи опита попаднах на вашата рецепта и резултатът беше чудесен! Много благодаря, че сте споделили освен продуктите и другите особености при приготвянето, които също са много важни. Намалих солта и захарта според нашия вкус. Според мен се получи по-малко от килограм, но пък беше мнооого вкусен :-)

    ОтговорИзтриване
  85. Аз правя хляба със следните продукти: 420 мл. Вода , една малка мерителна лъжица захар, и една малка мерителна лъжица сол , олио около 20-30 мл. И 11гр. Суха мая, 700 гр. Брашно София мел екстра на програмата за 1.500 кг. Става страхотен

    ОтговорИзтриване
  86. Аз съм съвсем нова в хлебарството и купих машина на Мама за Коледа. Направихме хляба като новачки и се получи прекрасен и любим за нас от тук нататък. Първо направихме основен бял, беше хубав но збит и не пухкав, после направихме питка стана хубава но на 2-ят ден вече суха. Хлебчето по вашата рецепта публикувана тук е наистина пърхаво и много вкусно дори и 2 дни след изпичане пак си е бухнал и мек. Олиото не е много, спазвайте мярките и ще ви се получи. Огромно благодаря за хубавата рецепта това е хлябът за нас. Живи и здрави да сте.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Геви, толкова много ме зарадва твоят коментар в първите дни на Новата година! Благодаря за споделеното мнение! На цялото ви семейство пожелавам да имате една весела, щастлива и здрава Нова година!

      Изтриване
  87. Направих хлябът… Е, стана топ - мек, пухкав, с лека хрупкава коричка, а ароматът се носи из цялата къща.

    ОтговорИзтриване